Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

De beste reistijd voor Bali

In dit blog vertel ik je in welke maand je het beste naar Bali kan reizen. Bali ligt dicht bij de evenaar en heeft hierdoor een tropisch klimaat. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen gemiddeld het hele jaar rond de 30 graden liggen. Of je nou gaat in het regenseizoen of tijdens het droge seizoen, alleen de temperaturen maakt van Bali al een tropisch vakantieparadijs!

Waar we in Nederland te maken hebben met 4 hele verschillende seizoenen, kent Bali alleen een droog- en een regenseizoen. Het enige verschil is de luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag. De temperaturen verschillen niet en blijven het hele het jaar door tropisch.

Doordat ik een jaar op Bali heb gewoond heb ik zowel het droge seizoen als het regenseizoen meegemaakt. De keren dat ik daarna terug ben gegaan voor vakanties heb ik geen rekening gehouden met welk seizoen het is. Ik ga dus net zo lief in het regenseizoen als in het droge seizoen. En misschien dat mijn lichte voorkeur zelfs wel uit gaat naar het reizen in het regenseizoen vanwege de drukte in de hoogseizoensmaanden (ik houd niet van file ;))

Bali in de zomer

Het droge seizoen loopt van april tot oktober op Bali. Dit is ook direct de populairste periode om Bali te bezoeken. De hoeveelheid neerslag is laag, de luchtvochtigheid is laag en de temperaturen zijn heerlijk. Dit betekent niet dat er tijdens het droge seizoen nooit een regenbui valt. Inmiddels zijn de grenzen van de 2 seizoenen aan het vervagen en valt er ook zeker tijdens het droge seizoen weleens een bui. Tijdens de maanden juni, juli en augustus kan je tijdens de schoolvakanties extra drukte verwachten.

Voordelen reizen in het droge seizoen/hoofdseizoen

 • Weinig tot geen regen
 • Je kan je vakantie goed plannen zonder je schema te hoeven omgooien vanwege regen
 • De lage luchtvochtigheid zorgt voor heerlijke gevoelstemperaturen!

Nadelen van reizen in het droge seizoen/hoofdseizoen

 • De tickets zijn vaak een stuk duurder (met name in juni, juli en augustus)
 • In hoogseizoen maanden zijn er gemiddeld 200.000 meer toeristen op het eiland, dus het is overal drukker
 • Files, files en nog meer files!

 

Bali in de winter

Wil je in de herfst of winterperiode naar Bali? Dan kan het zijn dat je veel regen krijgt. Ik noem expres dat het zou kunnen. Dit kan namelijk per week verschillen. Ik ken mensen die in november twee weken geen drup regen gezien hebben. Maar ik ben zelf eens in december twee weken op Bali geweest en heb elke dag regen gehad.

Uiteraard had ik iedere dag het liefst iedere dag een strakblauwe lucht gehad en had ik het liefst niet standaard een regenponcho mee in mijn tas. Ondanks dat, is het regenseizoen voor mij geen reden om niet te gaan. Een regenbui op Bali is net zo snel weer voorbij als dat hij komt. Vaak regent het even héél hard (maar dan ook echt heel hard!) en is het de rest van de dag droog.

Ook regent het in sommige gebieden meer dan anderen. Rondom de bergen kunnen de wolken minder snel weg en regent het dus vaak langer. Ook valt er tijdens het regenseizoen in het noorden meer neerslag dan in het zuiden.

Voordelen reizen in het regenseizoen/laagseizoen

 • Veel minder toeristen reizen naar Bali tijdens het laagseizoen. Ik wil niet zeggen dat het overal rustig is, maar het is in ieder geval minder druk dan tijdens het hoofdseizoen.
 • Vliegtickets zijn vaak goedkoper
 • Hotels en villa’s zijn ook vaak iets goedkoper tijdens het regenseizoen

Nadelen van reizen in het laagseizoen/laagseizoen

 • Kans op regen, regen en nog meer regen 😉
 • Je planning kan gigantisch in de soep lopen omdat je tijdens die ene regenachtige dag een dag in de rijstvelden gepland had staan. Je moet dus iets flexibeler zijn.
 • De luchtvochtigheid is hoger waardoor het benauwder aan kan voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Lisanne en in 2014 werd ik smoorverliefd op het magische eiland Bali. Sindsdien stap ik het liefst zo vaak mogelijk op het vliegtuig naar de plek die ik inmiddels mijn tweede thuis noem. 

Meer over mij »

Populaire artikelen