Handig

Handig om te weten voordat je naar Bali gaat

Elektriciteit
Op Bali wordt gebruik gemaakt van een Type C en Type F stekker. Deze stekkers gebruiken wij ook in Nederland. Het aanschaffen en meenemen van een wereldstekker is dan ook niet nodig.

Fooi geven
Ondanks dat fooi geven geen verplichting is, wordt het op Bali ontzettend gewaardeerd. Met name chauffeurs, tourguides en bedienend personeel zullen erg dankbaar zijn met elk klein gebaar. Een (paar) euro is vaak al genoeg.

Klimaat
Bali kent een tropisch klimaat. Gemiddeld is het er dan het hele jaar door ongeveer 30 graden. Daarnaast heeft het te maken met een droog seizoen en een regenseizoen. Hier lees alles over de beste reistijd voor Bali.

Kraanwater
Je kan op Bali geen kraanwater drinken. Vaak krijg je in hotels dagelijks flesjes water of hebben ze een dispenser staan waar je jouw waterfles kan vullen.

Malaria
Op Bali komt geen malaria voor. Wel worden een aantal vaccinaties aangeraden. Hier lees je er meer over.

Religie op Bali
Bali is als enige Indonesische eiland Hindoeïstisch. Dit uit zich in de vele tempels op het eiland en je zal waarschijnlijk vele ceremonies tegenkomen. Een tip: de gekleurde offerbakjes op de grond worden door de Balinezen geofferd om de kwade demonen tevreden te houden. Er op stappen wordt dan ook gezien als disrespectvol.

Taal op Bali
Op Bali wordt Bahasa Indonesia gesproken. Over het algemeen praten de Balinezen in de toeristische delen van Bali goed Engels.

Tijdsverschil op Bali
Het is op Bali 6 of 7 uur later dan in Nederland. Dit verschil hangt af van onze zomer- en wintertijd.

Valuta
Er wordt op Bali betaald met Indonesische Rupiah. Hier lees je er meer over.

Vervoer op Bali
Bali is een vrij klein eiland en de afstanden zijn relatief kort. Maar door de (soms slechte) wegen is de gemiddelde reistijd veel langer dan wij gewend zijn.  Openbaar vervoer is er in principe niet (of dit wordt niet gebruikt door toeristen). Je bent dus al vrij snel aangewezen op taxi’s en chauffeurs. Deze zijn overigens zeer betaalbaar. Je huurt al een privéchauffeur voor ongeveer €30,- per dag. Daarnaast is de scooter een populair vervoersmiddel. Je huurt deze al vanaf €3,- per dag. Let op: je hebt hiervoor een internationaal rijbewijs nodig en zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd omdat dit een ander type scooter is dan wij gewend zijn. De scooters op Bali zijn zwaarder en kunnen tot wel 100 km per uur halen! 

Visum
Voor Bali is voor een kort verblijf geen visum nodig. Hier lees je er meer over.