Geld

Geld op Bali

Op Bali wordt er gebruik gemaakt van de valuta Indonesische Rupiah (IDR). De waarde hiervan kan schommelen. Vaak is een euro ongeveer 15.000 Rupiah. Het hoogste bankbiljet wat je kan pinnen op Bali is 100.000 Rupiah en is ongeveer €6,50 waard. Reken maar op een hele stapel biljetten als je gaat pinnen.

Pinnen en geldautomaten

Op het hele eiland zijn er voldoende pinautomaten te vinden. Niet overal kan je met een maestro pas pinnen, let dan ook goed op of het maestro tekentje te vinden is op het bord aan de buitenkant. Bij de BNI-bank zit je altijd goed. Let op! Er zijn veel skimmers actief op Bali, houd er dan ook altijd een hand boven als je jouw pincode intoetst.

Hoe goedkoop is Bali?

Dit is een vraag waar geen pasklaar antwoord op te geven is. Hoe cliché het ook klinkt; Bali kan zo duur zijn als je het zelf maakt. In vergelijking met Nederland is Bali goedkoop. Echter, in het verleden was Bali stukken goedkoper dan nu. In de toeristische gebieden zijn de prijzen al flink gestegen. Maar, over het algemeen is het nog steeds goedkoop. Alcohol is daarentegen ontzettend duur op Bali. Met name wijn en sterke drank is een stuk duurder dan wij gewend zijn.

Waar moet je verder op letten:

  • Zorg ervoor dat je betaalpas op werelddekking staat. Anders kun je geen geld opnemen.
  • Op Bali wordt nog veel contant betaald. Er kan bijvoorbeeld bij winkels en restaurants niet met buitenlandse bankpassen betaald worden. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld op zak hebt. Creditcards worden vaak wel geaccepteerd.
  • Er worden transactiekosten in rekening gebracht voor iedere keer dat je pint. Het is daarom aan te raden om een paar keer grote bedragen te pinnen in plaats van vaak kleine bedragen. De transactiekosten zijn afhankelijk van je bank maar bedragen ongeveer €4,-. Het maximale bedrag dat je kan pinnen verschilt per pinautomaat op Bali maar ligt tussen de 2 miljoen en 3 miljoen Rupiah.
  • Mocht je ook naar de kleinere omliggende eilandjes gaan reizen, dan is het aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen. Daar zijn vaak weinig of geen pinautomaten (of buiten werking omdat ze niet regelmatig gevuld worden).