Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Een dagje naar de Jatiluwih rijstvelden (die compleet in het water viel)

Deze plek stond al erg lang op mijn verlanglijstje. In alle jaren op Bali was ik er nog nooit geweest: de Jatiluwih rijstvelden, sinds 2012 officieel opgenomen in de UNESCO World Heritage list. Regelmatig was ik al in Ubud te vinden en daar zijn de rijstvelden al supermooi! Ik had dan ook never-nooit verwacht dat deze rijstvelden nóg veel mooier konden zijn (ondanks dat mijn dag compleet in het water viel).

Onze route voor een dagje naar Jatiluwih

 

Babi Guling in Sembung

Ik ben dol op scooter rijden en verken het eiland ook het liefst op deze tweewieler. Waarom? Je kan stoppen waar en wanneer je wilt en je bent super flexibel. Wij stapten dan ook in de vroege ochtend op onze scooter richting het westen. Je kan het beste de Jalan Raya Denpasar – Gilimanuk aanhouden, deze lange weg rijdt namelijk rechtstreeks naar Tabanan. Wij reden nog een stukje voorbij Tabanan, ik wilde namelijk per se Babi Guling eten in Sembung. Voor de mensen die Babi Guling niet kennen; het is een typisch Balinees gerecht waarbij geroosterd speenvarken centraal staat. En locals komen van ver speciaal voor deze Babi Guling uit Sembung. Het is ook absoluut mijn favoriete Babi Guling van heel Bali en als ik de kans heb, stop ik altijd hier om te eten.

Babi Guling in Sembung

Een stop bij de tempel aan de Batukaru berg

Na een tussenstop mét mijn favoriete Balinese gerecht rijden we verder richting het noorden. Vanaf Sembung kan je in 1 rechte weg omhoog naar de Jatiluwih rijstvelden. Je rijdt door een fantastisch gebied en wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten. Je rijdt door kleine traditionele dorpjes en aan je linkerhand heb je de op één na hoogste berg van Bali en aan de rechterkant begin je de rijstvelden al te zien. De berg Batukaru is omringd door een van de laatste ongerepte regenwouden op Bali. Aan de voet van deze berg ligt de indrukwekkende tempel Pura Luhur Batukaru.

Wij maken een stop bij deze tempel en wanen ons als enige toerist in het hele complex. Doordat de tempel zo afgelegen ligt ben je hier al snel een van de weinige toeristen. Wij komen aan terwijl er een ceremonie gaande is en worden uitgenodigd om te blijven kijken. We kletsen wat met een aantal locals en worden erop gewezen dat er veel regen in aantocht is. We lopen nog wat rond op het indrukwekkende complex met de vele tempels en prachtige natuur maar stappen dan ook op.

 

Regen, regen en nog meer regen

Nadat we nog geen 5 minuten onderweg zijn komen we midden in een tropische regenbui terecht. Zo één waarbij je nog geen halve minuut in de regen kan staan zonder dat je tot aan je sokken doorweekt bent. En dus zit er niks anders op dan te wachten, wachten en nog langer wachten. We schuilen in een kleine overkapping aan de kant van de weg. Waarom wilden we ook alweer per se met de scooter?

Regen, regen en nog meer regen…

Rijden door de rijstvelden rondom Jatiluwih

Na anderhalf uur wachten willen we toch wel graag verder. Ook de locals geven aan dat de buien tegen de berg Batukaru blijven hangen en we misschien meer kans hebben als we doorrijden. Helaas hebben we geen geluk want tot en met Jatiluwih rijden we constant in de bui. Maar toch zijn de uitzichten zo mooi dat ik het niet kan laten om regelmatig te stoppen voor foto’s. Na iedere bocht val ik van de ene verbazing in de andere. De rijstvelden blijven steeds mooier worden. De uitzichten zijn zo mooi dat ik mij niet kan voorstellen hoe fantastisch het moet zijn op een zonnige dag met strakblauwe lucht!

Jatiluwih rijstvelden

Aangekomen in Jatiluwih

We blijven verder rijden tot we in het dorpje Jatiluwih aankomen. Hier stoppen we om even ergens te eten en proberen we een beetje op te warmen. Er hangt wat mist over de rijstvelden van Jatiluwih maar het heeft wel iets magisch. Het is nog steeds niet droog en we maken ons klaar voor de terugweg naar het zuiden. Door de regen duurde de terugreis ruim 2,5 uur. Maar of we het weer zouden doen? Sowieso! De omgeving is, helemaal om zelf met een scooter doorheen te rijden, echt heel erg indrukwekkend. Je rijdt door jungle, traditionele dorpjes en magische rijstvelden. Het is een flinke tocht, daar moet je je zeker niet op verkijken. Een tip: bekijk van te voren goed het weerbericht 😉 Dit zullen wij de volgende keer ook zeker doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi! Ik ben Lisanne en in 2014 werd ik smoorverliefd op het magische eiland Bali. Sindsdien stap ik het liefst zo vaak mogelijk op het vliegtuig naar de plek die ik inmiddels mijn tweede thuis noem. 

Meer over mij »

Populaire artikelen